Αλλες μεγαλοπρεπεις και θεορατες και αλλες λιτες και ταπεινες!!

Προβολές: 1692

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

Αγ.Νεκτάριος
Σπηλαιώδης ναός, που σήμερα έχει ενσωματωθεί στον μεγάλο ναό των νεώτερων χρόνων. Το μικρό αυτό εκκλησάκι, που σήμερα λειτουργεί ως βαπτιστήριο, βρίσκεται προσαρτημένο στη νότια πλευρά του ναού και διατηρεί σπαράγματα τοιχογραφιών, αρκετές από τις οποίες έχουν αποτοιχισθεί και εκτίθενται σε χώρο μέσα στο ναό. Οι τοιχογραφίες αυτές είναι κατά βάση μεταβυζαντινές, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες που χρονολογούνται στον 13ο αιώνα. Στην ανατολική πλευρά του παλαιού ναού, ο οποίος χωρίζεται με κιγκλίδωμα από το νεώτερο, υπάρχει ακόμα η Αγία Τράπεζα
Eκκλησία στην Οία της Σαντορίνης
Εκκλησάκι στην Μονεμβασία
H Aγ.Θεοδώρα είναι ένα πολύ μικρό εκκλησάκι που στην οροφή του ναού υπάρχουν πλατάνια , ανεξήγητο φαινόμενο
Παρα πολυ καλες!!

Το εκκλησάκι στο λιμάνι της Αίγινας

ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΙΓΙΝΗΣ
Ι.Ν Αγίου Ανδρέα Πατρών απο τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και μεγλύτερος η ο δεύτερος κατα άλλους στα Βαλκάνια χωρητικότητας 5.5000 ατόμων

ΑΠΟ e-patras.gr

Άγιος Ανδρέας

 

 Οι δύο Ναοί του Πολιούχου της Πάτρας, Αγ. Ανδρέα αποτελούν πανελλήνιο και πανορθόδοξο προσκύνημα. Ο παλιός Ναός οικοδομήθηκε στο διάστημα 1836-1843 στη θέση όπου μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας.

 

Χτίστηκε σε ρυθμό βασιλικής και είναι έργο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Οι ολόσωμες εικόνες της οροφής με σκηνές από τη Βίβλο, Πατέρες και Πατριάρχες αποτελούν έργα του μεγάλου αγιογράφου Δημήτρη Χατζηασλάνη, γνωστού ως Βυζάντιου.

 

Μπροστά και δεξιά του Ναού, κοντά στο Άγιο Βήμα, βρίσκεται ο μαρμάρινος Τάφος του Αποστόλου. Στα μέσα του 4ου αιώνα, με ενέργειες του αυτοκράτορα Κωνστάντιου μεταφέρθηκε το Άγιο Λείψανο στον Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη. Όταν οι Φράγκοι κατέκτησαν την Πόλη, το Λείψανο μεταφέρθηκε στην Ιταλία. Ήταν στις 26 Σεπτεμβρίου 1964, όταν η Τιμία Κάρα του Αποστόλου επιστράφηκε στην Πάτρα από τον Πάπα Παύλο και μετά από ενέργειες των Πατρινών και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 

 Ο νέος μεγαλοπρεπέστατος Βυζαντινού ρυθμού ναός θεμελιώθηκε το 1908 από τον Γεώργιο τον Α΄, και εγκαινιάσθηκε το 1974 από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Νικόδημο.

 

Είναι ο μεγαλύτερος και καλλιτεχνικότερος ναός των Βαλκανίων και ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης. Την επίβλεψη των εργασιών ανέγερσης είχε ο αρχιτέκτονας Αναστάσιος Μεταξάς και μετά το θάνατό του (1937) ο αρχιτέκτονας Γεώργιος Νομικός.

 

Ο κεντρικός τρούλος του Ναού έχει ύψος 46 μέτρα, πάνω του στηρίζονται ένας πεντάμετρος επίχρυσος σταυρός και δώδεκα μικρότεροι που συμβολίζουν το Χριστό και τους δώδεκα μαθητές του. Στο χώρο του Ναού μπορούν να εκκλησιαστούν τουλάχιστον 5.500 άτομα.

 

Το πηγάδι του Αγίου Ανδρέα

Δίπλα στον παλιό Ναό είναι το πηγάδι του Αγίου Ανδρέα. Στη θέση του προϋπήρχε η πηγή της Δήμητρας στην οποία λειτουργούσε και μαντείο μόνο για αρρώστους. Η περιοχή της μαντικής πηγής ήταν ο τόπος όπου δίδασκε ο Απόστολος Ανδρέας. Σύμφωνα με την παράδοση δίπλα σ' αυτή την πηγή σταυρώθηκε.

 

 

 

Ο παλαιός ναός του Αγ. Ανδρέα, Πάτρα. Χτίστηκε το 1836-43 από τον περίφημο Θεσσαλονικιό αρχιτέκτονα Λύσανδρο Καυταντζόγλου και τις εργασίες ανέγερσής του παρακολούθησε αυτοπροσώπως τον Οκτώβριο του 1838 ο βασιλιάς Όθωνας.

Ο νέος ναός του Αγ. Ανδρέα, Πάτρα. Θεμελιώθηκε το 1908 από το Γεώργιο Α'. Πολλές συζητήσεις έγιναν για τη σταθερότητα του εδάφους στο σημείο αυτό αλλά και για τον αρχιτεκτονικό τύπο του οικοδομήματος που οδήγησαν σε αλλαγές και καθυστερήσεις.

Ιερά Μονή Παναγίας Της Χοζωβιώτισσας-Αμοργός

RSS

Γενεθλια

Σημερινά γενέθλια

Αυριανά γενέθλια

Σήμα

Γίνεται φόρτωση...

© 2015   Created by idifos.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης