ΚΡΑΚΟΒΙΑ(800.000 - ΠΟΛΩΝΙΑ): Η "ΠΑΛΙΑ" ΠΟΛΗ

Είναι μια ιστορική πόλη, το καλλιτεχνικό και ακαδημαϊκό κέντρο της χώρας, με πολύ νεαρόκοσμο και ατμόσφαιρα Κεντρικής Ευρώπης, με διατηρημένα κτίρια εποχής και ένα επιβλητικό κάστρο να δεσπόζει. Μια μαγική εμπειρία για τον επισκέπτη...
Μια φορά κι ένα καιρό ο θεός των Ινδουιστών Σίβα πέταξε επτά μαγικές πέτρες σε επτά μέρη του κόσμου. Ένα από αυτά ήταν η Κρακοβία - μέχρι σήμερα πιστεύεται από ερευνητές ότι εκπέμπει περισσότερη ενέργεια από κάθε άλλο μέρος της Πολωνίας. Κι αν δεν έχει υπερφυσικές δυνάμεις, σίγουρα αποτελεί το πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο της χώρας. Τα πάνω από 300 ιστορικά κτίρια, οι 60 εκκλησίες και παλάτια της Παλιάς Πόλης έβαλαν την Κρακοβία μέσα στην πρώτη Λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που έφτιαξε η UNESCO το 1978. Ένα ζωντανό μουσείο που μόνο ένα μαγικό ραβδί μπορεί να δημιούργησε.
Τα μεσαιωνικά και αναγεννησιακά κτίρια μαζί με τις γοτθικές εκκλησίες αποτελούν μνημεία της πολωνικής ιστορίας, που πουθενά αλλού δεν έχει αποτυπωθεί τόσο καλά. Η Κρακοβία, η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Πολωνίας, είναι το πολιτιστικό κέντρο της χώρας, αφού έχει υπάρξει η βασιλική πρωτεύουσά της για μισή χιλιετία. Τα καλοσυντηρημένα κτίσματα της Παλιάς Πόλης φτιάχνουν ένα υπέροχο αρχιτεκτονικό σύνολο που συμπληρώνεται από 60 μουσεία, σοφιστικέ εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Εδώ που βρίσκεται η έδρα ενός από τα παλαιότερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, του Jagiellonian University (1364), η νεολαία πλημμυρίζει τους δρόμους, οργανώνει διεθνείς συναντήσεις και συνεχίζει την πνευματική δραστηριότητα αιώνων. Πρωταγωνιστές των Τεχνών και των Γραμμάτων, όπως ο Ρομάν Πολάνσκι ή ο Αντρέι Βάιντα, σχετίζονται με την πόλη που φιλοξενεί δύο νομπελίστες και έβγαλε τον πρώτο Πολωνό Πάπα.
Ακολουθήστε τη λεγόμενη «βασιλική οδό», όπως ονομάζεται ο δρόμος από το κάστρο Wawel προς την καρδιά της πόλης για να γνωρίσετε καλύτερα την όμορφη Κρακοβία. Η βασιλική οδός, ονομάστηκε έτσι, καθώς υπήρξε ο δρόμος, τον οποίο ακολουθούσαν οι βασιλείς την ημέρα της στέψης τους στο κάστρο Wawel. Στη διαδρομή σας κυριαρχεί η τάξη και η αρμονία. Καταπράσινα πάρκα, σωζόμενα τμήματα της παλιάς οχύρωσης της πόλης, πεντακάθαροι δρόμοι και χαρούμενοι κάτοικοι σας προϊδεάζουν για τη συνέχεια.
Στην εντυπωσιακή μεσαιωνική πλατεία της Κρακοβίας, τα αξιοθέατα δεν έχουν τελειωμό. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ευρώπης με μήκος 200 μέτρα και περιστοιχίζεται από άριστα διατηρημένα κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τη στοά με τις καμάρες που στεγάζουν μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης, κάντε μια επίσκεψη στον επιβλητικό καθεδρικό ναό Mariacka, που δεσπόζει σε μια γωνιά της πλατείας και στο δημαρχείο της Κρακοβίας, ένα κτίριο του 15ου αιώνα που βρίσκεται περίπου στη μέση της πλατείας και εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο χτύπημα της ώρας από το ψηλό καμπαναριό και παραπέμπει σε μια μελωδία τρομπέτας. Η μελωδία αυτή που υποδηλώνει την αλλαγή της ώρας διακόπτεται απότομα σε ανάμνηση του ξαφνικού θανάτου από εχθρικό βέλος ενός Τάταρου πολεμιστή που ειδοποιούσε με την τρομπέτα του για την εμφάνιση των αντιπάλων …
Το Ιστορικό μουσείο που στεγάζεται στη βόρεια πλευρά στο παλάτι Krzysztofory, αξίζει την επίσκεψή σας ενώ σίγουρα το ενδιαφέρον σας θα μονοπωλήσει το υπαίθριο παζάρι με είδη λαϊκής τέχνης και οι μικροπωλητές που πωλούν μοναδικές νοστιμιές για ένα γρήγορο και φθηνό γεύμα στην καρδιά της Κρακοβίας. Ολοκληρώστε την επίσκεψή σας στην πλατεία με μια ζεστή σοκολάτα στην σοκολατοποιία Wedel, που από το 1851, αποτελεί ένα ακόμη ζωντανό «θρύλο» της περιοχής.

Προβολές: 169

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του ΗΔΥΦΩΣ για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του ΗΔΥΦΩΣ

Σχόλιο από τον/την LIALIAOS στις 11 Σεπτέμβριος 2012 στις 21:33

Πολύ καλή νυχτερινή !!!

Σχόλιο από τον/την Κυρίνη Απλλών- ΓΑΙΟΦΩΣ στις 11 Σεπτέμβριος 2012 στις 10:18

Eξξαιρετική !!!!

Τι πόλη, τι ιστορία, τι ομορφιά !!!!

Ευχαριστούμε για όλα

Σχόλιο από τον/την Αndriana Livani στις 11 Σεπτέμβριος 2012 στις 8:53

Τέλεια...!!!!

Σήμα

Γίνεται φόρτωση...

© 2015   Created by idifos.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης