ΤΟΥΛΟΥΖΗ(800.000 - ΓΑΛΛΙΑ): ΣΤΟΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ "ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ" ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

ΤΟΥΛΟΥΖΗ(800.000 - ΓΑΛΛΙΑ):  ΣΤΟΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ "ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ" ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Η Τουλούζη (γαλλ. Toulouse) είναι μητροπολιτική πόλη της νότιας Γαλλίας. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γαρούνα, ανάμεσα στη Μεσόγειο θάλασσα και τον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στα Πυρηναία Όρη και στα σύνορα με την Ισπανία. Πρωτεύουσα της γεωγραφικής περιοχής των Μέσων Πυρηναίων και του νομού Haute-Garonne αποτελεί το 5ο μεγαλύτερο πληθυσμιακό κέντρο στη Γαλλία με 1.133.000 κατοίκους(με τα περίχωρα) και το ταχύτερα αναπτυσσόμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Είναι το μεγαλύτερο κέντρο δορυφορικής τεχνολογίας και αστροναυτικής βιομηχανίας της Ευρώπης, καθώς και έδρα της αεροκατασκευαστικής εταιρίας Airbus. Με σχεδόν 100.000 φοιτητές στα τρία πανεπιστήμια και τις ανώτατες και τεχνικές σχολές της είναι σήμερα η τρίτη στη σειρά γαλλική πόλη με το μεγαλύτερο φοιτητικό πληθυσμό, μετά το Παρίσι και την Λυών.
Κατά την διάρκεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης διατηρώντας την ισχύ της ως τον 18ο αιώνα, οπότε με το ξέσπασμα της βιομηχανικής επανάστασης λόγω ελλείψεων εργατικών χεριών ήρθε σε μεγάλη παρακμή. Επανήλθε σε ανάκαμψη τον 20ο αιώνα λόγω των στρατιωτικών και αεροναυτικών βιομηχανιών που ιδρύθηκαν με την ευθύνη της Γαλλικής κυβέρνησης. Παρ'όλα αυτά οι βαριές βιομηχανίες ήταν αιτία να καταστεί η πόλη μία ισχυρή πηγή μόλυνσης για το φυσικό της περιβάλλον. Ωφελημένη απο τις βιομηχανίες της αεροδιαστημικής τεχνολογίας και το αεροδιαστημικό εμπόριο με ανατολή και δύση η πόλη της Τουλούζης διπλασίασε τον πληθυσμό της την περίοδο (1960 – 2000), εποχή που ο συνολικός πληθυσμός της Γαλλίας αυξήθηκε μόλις κατά 30%.
Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στην Γαλλία μετά το Παρίσι, τη Μασσαλία, τη Λυών, και το 5ο μεγαλύτερο μητροπολιτικό κέντρο μετά το Παρίσι, τη Μασσαλία, τη Λυών και τη Λιλ.
Στη δεκαετία του 1990 παρουσιάστηκε στην μητροπολιτική περιοχή της Τουλούζης μία ετήσια αύξηση πληθυσμού της τάξης του 1,5% την ίδια εποχή που στη μητροπολιτική Γαλλία το ποσοστό βρισκόταν στο 0,37%. Μετά το 2000 παρουσίασε ετήσια αύξηση πληθυσμού κατα 2,2 % ετησίως ενώ στη μητροπολιτική Γαλλία το ποσοστό βρισκόταν στο 0,58%, λόγω των αεροναυτικών βιομηχανιών παρουσίασε με διαφορά την μεγαλύτερη αύξηση απο οποιαδήποτε άλλη περιοχή στην Γαλλία. Προβλέπεται πολύ σύντομα να γίνει η τρίτη πόλη της Γαλλίας σε πληθυσμό ξεπερνώντας τη Λυών, και τέταρτο μητροπολιτικό κέντρο ξεπερνώντας τη Λιλ.

Προβολές: 85

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του ΗΔΥΦΩΣ για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του ΗΔΥΦΩΣ

Σχόλιο από τον/την Παναγιωτης Νικητας στις 17 Ιανουάριος 2013 στις 15:56

ΩΡΑΙΑ ΜΑΤΙΑ...

Σχόλιο από τον/την ckos στις 17 Ιανουάριος 2013 στις 11:05

Πολύ όμορφα χρώματα !

Σχόλιο από τον/την Κυρίνη Απλλών- ΓΑΙΟΦΩΣ στις 17 Ιανουάριος 2013 στις 6:53

Συμφωνώ !!!

Σχόλιο από τον/την takis στις 17 Ιανουάριος 2013 στις 0:13

Πολύ όμορφη εικόνα και πολύ καλή ξενάγηση!!!

Σήμα

Γίνεται φόρτωση...

© 2015   Created by idifos.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης