ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ (30.000)

Η πόλη του Σαντάνσκι είναι το κύριο διοικητικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο του Δήμου Σαντάνσκι, που βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Σαντάνσκα Μπίστριτσα, στους πρόποδες του όρους Πιρίν. Η πόλη βρίσκεται 160 χλμ νότια της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας - Σόφιας, και 90 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο Μπάνσκο. Το Σαντάνσκι είναι εύκολα προσιτό για τους τουρίστες μέσω του κυρίου εθνικού οδού E79 και των διεθνών αερολιμένων της Σόφιας (160 χλμ) και της Θεσσαλονίκης (150 χλμ.).
Η πόλη είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές ορυκτές πηγές της, το ευνοϊκό κλίμα της Μεσογείου και τον καθαρό αέρα του βουνού. Πάνω από 150 αρχαιολογικοί χώροι, από τους προϊστορικούς χρόνους στην Αρχαιότητα έως το Μεσαίωνα, μαρτυρούν για τον τρόπο ζωής στην περιοχή αυτή. Σύμφωνα με μια έρευνα του Γερμανού καθηγητής Κόνραντ Τσίγκλερ, εδώ είναι η γενέτειρα του Σπάρτακου - ο ηγέτης της μεγαλύτερης εξέγερσης κατά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας-, η φυλή του οποίου "Μέντι" κατοικεί στην περιοχή αυτή από τον 2ο αιώνα π.Χ.
Βρισκόμενο σε υψόμετρο 220-240 μ. το Σαντάνσκι είναι η πιο θερμή βουλγαρική πόλη, με μέση ετήσια θερμοκρασία +14,70 C, ενώ η διάρκεια ηλιοφάνειας υπερβαίνει τις 2.450 ώρες ετησίως. Ο χειμώνας είναι σύντομος και ήπιος, το φθινόπωρο μακρό και θερμό, η άνοιξη νωρίς και ηλιόλουστη. Ο αέρας είναι πολύ καθαρός, με χαμηλή σχετική υγρασία (66%), τις μικρές καθημερινές και εποχιακές μεταβολές της θερμοκρασίας, η οποία διευκολύνει τη θεραπεία των χρόνιων, μη χαρακτηριστικών και αλλεργικών παθήσεων και λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα, ρινίτιδα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα), βρογχικό άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Οι ορυκτές ιαματικές πηγές, με διαφορετική θερμότητα, χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, και την πλούσια χημική σύνθεση (στην περιοχή του Σαντάνσκι υπάρχουν περισσότερες από 80 πηγές με θερμοκρασία 42-81 ° C) είναι κατάλληλες για τη θεραπεία των νόσων του κινητικού συστήματος και του περιφερικού νευρικού συστήματος.
Χάρη στο μοναδικό κλίμα του και των θεραπευτικών νερών του, το Σαντάνσκι είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο θέρετρο spa. Ετησίως, στην πόλη έρχονται για θεραπεία πάνω από 100 000 άνθρωποι, από τη χώρα και το εξωτερικό, Βόρεια Ευρώπη κλπ. Στην πόλη είναι χτισμένα αρκετά ξενοδοχεία, και τα περισσότερα απ’ αυτά έχουν κέντρα spa, που χρησιμοποιούν τα μεταλλικά νερά.
Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο πάρκο, το “Sveti Vrach”, δηλαδή σε μετάφραση “Άγιος Βρατς”, σε ένα χώρο 344 στρεμμάτων, με λίμνες, πισίνες για παιδιά και μεγάλους, γεφυράκια, πολύ πράσινο, και περισσότερα από 150 είδη λουλουδιών. Τέτοιο τεράστιο πάρκο σίγουρα δεν έχει ελληνική πόλη, και το’ χει εδώ μια μικρή πόλη των 30.000 κατοίκων.
Επίσης επειδή οι τιμές είναι ακόμα αρκετά χαμηλές, σε σχέση με την Ελλάδα, έρχονται εδώ αρκετοί Έλληνες, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, και φεύγουν με γεμάτα αυτοκίνητα, αγοράζοντας σχεδόν τα πάντα.
Αυτό λοιπόν είναι το Σαντάνσκι, 20 χμ από τα ελληνικά σύνορα, με πάμφθηνη αγορά, πολύ πράσινο, πάρκα, λίμνες, φημισμένα ιαματικά λουτρά..Από τα ελάχιστα μέρη του κόσμου όπου το οξυγόνο της ατμόσφαιρας είναι 2-3% παραπάνω από τον μέσο όρο, ιδανικό για την θεραπεία του βρογχικού άσθματος, και όχι μόνο. Όλες οι γνωστές "φίρμες" (Lacoste, Adidas, Tommi Hilfiger, Burberry,Puma, κλπ) έχουν εδώ και στη γύρω περιοχή εργοστάσια, και σε συνδυασμό με τα φτηνά εργατικά χεριά παράγουν προϊόντα σε πολύ χαμηλότερες τιμές απ'οτι στην Ελλάδα.
Προσωπικά έχω ν΄αγοράσω από την Ελλάδα επώνυμα ρούχα και παπούτσια πολλά χρόνια, από τότε που γνώρισα την αγορά αυτή. Είναι πολύ καλής ποιότητας, αν σκεφτούμε ότι έχουν σχεδόν το 1/10 της τιμής εδώ, και άψογα στην εμφάνιση και στο design. Και αν υπάρχουν ακόμα στη σημερινή εποχή, με τέτοια τρομερή κρίση και ύφεση, αμετανόητοι Έλληνες επιχειρηματίες, που πουλούν μια απλή μπλούζα 100 και 150 ευρώ, δηλαδή σχεδόν το ¼ του βασικού μισθού, σύντομα θα καταλάβουν ότι όλοι οι υπόλοιποι δεν τρώνε κουτόχορτο πια, αν δεν τό ΄χουν ήδη καταλάβει.

  • φωτογραφία
  • φωτογραφία
  • φωτογραφία
  • φωτογραφία
  • φωτογραφία
  • φωτογραφία
  • φωτογραφία
  • φωτογραφία
  • φωτογραφία

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του ΗΔΥΦΩΣ για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του ΗΔΥΦΩΣ

Γενεθλια

Σημερινά γενέθλια

Αυριανά γενέθλια

Σήμα

Γίνεται φόρτωση...

© 2015   Created by idifos.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης